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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
06/06/2018 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
MONTOSSI, F.; FERNANDEZ, E.; BALDI, F.; BRITO, G.; BANCHERO, G.; LA MANNA, A.; RESTAINO, E.; PEREZ, E. |
Afiliación : |
FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE GENARO FERNANDEZ RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO SEBASTIAN BALDI REY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDUARDO FABIAN PEREZ ARRUTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
La invernada vacuna de precisión para el Uruguay del siglo XXI=veintiuno : enfoques de un modelo en construcción propuesto por INIA. |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Jornada Técnica de INIA La Estanzuela (2011, Durazno, UY). Herramientas y estrategias de alimentación para una invernada de precisión. La Estanzuela: INIA, 2011. |
Páginas : |
p. 51-54. |
Serie : |
(Serie Actividades de Difusión; 645). |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Introducción:
Con una visión sistémica de la cadena cárnica bovina del Uruguay y orientada a la demanda, se destacan a continuación algunos de los cambios que están ocurriendo a nivel de los mercados destinode nuestras carnes, en los sistemas de producción de invernada intensivos, así como aquellos ligados a la industria procesadora. Para abordar este desafío se requiere de un enfoque integral ?Del Plato al Campo? y se debe considerar el contexto altamente competitivo y cambiante que enfrenta la producción de carne, lo cual nos lleva a la necesidad de ?repensar? nuestra ganadería y en este caso particular, el foco se centra en la invernada inserta en regiones aptas para la agricultura. Una de las más importante herramientas disponibles para generar competitividad en la ganadería es la innovación tecnológica. Este enfoque nos introduce al concepto de ?Ganadería e Invernada de Precisión?, lo cual
necesariamente nos lleva a su vez a un nuevo plano de intensificación en la necesidad de recursos (suelo, planta, suplemento, animal, recursos humanos, infraestructura, operacionales, etc.), direccionamiento (sistema de producción-mercado), gerenciamiento (gestión de todos los recursos disponibles) y conocimiento (capacidades y destrezas de los RRHH) de la mayoría de los componentes que hacen al negocio de la invernada. Con esta aproximación, las temáticas y especialidades a abordar son complejas y con un alto
grado de dependencia e interconexión, dentro de las cuales se pueden mencionar; cantidad y calidad del producto, genética y biotecnología, nutrición fina, innocuidad del producto, carne y salud humana,bienestar animal, economía, automatización, logística, aceptación del consumidor, sustentabilidad de los recursos naturales, etc.
En este sentido, esta publicación resume parte de la información científica generada por INIA a partir de una nueva línea de trabajo en invernada, que comenzó en el año 2007, teniendo como base operativa INIA La Estanzuela. Adicionalmente, se incorpora el trabajo de otros especialistas de varias áreas, disciplinas y Estaciones Experimentales, en la búsqueda de la mayor complementariedad posible para el abordaje de estos temas cada vez más complejos, dinámicos y que interactúan entre sí, y donde las soluciones tecnológicas efectivas y sistémicas a los desafíos que se platean para la invernada vendrán de la mano de este estilo de trabajo ineludible e imprescindible. Se destaca también la proactiva relación con el sector privado en el desarrollo de este trabajo de largo plazo. MenosIntroducción:
Con una visión sistémica de la cadena cárnica bovina del Uruguay y orientada a la demanda, se destacan a continuación algunos de los cambios que están ocurriendo a nivel de los mercados destinode nuestras carnes, en los sistemas de producción de invernada intensivos, así como aquellos ligados a la industria procesadora. Para abordar este desafío se requiere de un enfoque integral ?Del Plato al Campo? y se debe considerar el contexto altamente competitivo y cambiante que enfrenta la producción de carne, lo cual nos lleva a la necesidad de ?repensar? nuestra ganadería y en este caso particular, el foco se centra en la invernada inserta en regiones aptas para la agricultura. Una de las más importante herramientas disponibles para generar competitividad en la ganadería es la innovación tecnológica. Este enfoque nos introduce al concepto de ?Ganadería e Invernada de Precisión?, lo cual
necesariamente nos lleva a su vez a un nuevo plano de intensificación en la necesidad de recursos (suelo, planta, suplemento, animal, recursos humanos, infraestructura, operacionales, etc.), direccionamiento (sistema de producción-mercado), gerenciamiento (gestión de todos los recursos disponibles) y conocimiento (capacidades y destrezas de los RRHH) de la mayoría de los componentes que hacen al negocio de la invernada. Con esta aproximación, las temáticas y especialidades a abordar son complejas y con un alto
grado de dependencia e interconexión, dentro de las cuales se pueden mencio... Presentar Todo |
Palabras claves : |
INVERNADA INTENSIVA DE PRECISIÓN. |
Thesagro : |
INVERNADA; VACUNA. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/602/1/112761230511115925.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
31/01/2020 |
Actualizado : |
31/01/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
BAETHGEN, W.E.; CHRISTIANSON, C.B.; GARCIA, A. |
Afiliación : |
WALTER E. BAETHGEN, Research and Development Division, International Fertilizer Development Center, Muscle Shoals, AL, United States; BRUCE C. CHRISTIANSON, Research and Development Division, International Fertilizer Development Center, Muscle Shoals, AL, United States; ADRIANA GARCIA LAMOTHE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Nitrogen fertilizer effects on growth, grain yield, and yield components of malting barley. |
Fecha de publicación : |
1995 |
Fuente / Imprenta : |
Field Crops Research, October 1995, Volume 43, Issue 2-3, Pages 87-99. |
ISSN : |
0378-4290 |
DOI : |
10.1016/0378-4290(95)00034-N |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 28 January 1994 / Accepted 6 June 1995. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Optimal strategies for using nitrogen fertilizer with malting barley (Hordeum vulgare L.) must aim to maximize yield while maintaining low N content in grain to preserve malting quality. Eleven field experiments were conducted during 1989-1991 with the objective of determining the impact of N fertilizer applied at different growth stages on crop growth, grain yield, and yield components of malting barley. Treatments included single applications of N fertilizer at sowing, at Zadoks growth stages Z-22 (midtillering) or Z-30 (end of tillering) and differing levels of N applied at each of these times. High rates of N applied early in the growing season stimulated tillering but many of these tillers did not produce spikes. An effect of N on spike number was evident only in comparisons of fertilized and unfertilized treatments through a positive correlation between number of spikes at maturity and the number of tillers at Z-30. Nitrogen fertilizer applied at Z-30 resulted in 30% to 100% increases in number of kernels/spike over unfertilized plots though number of kernels/spike was negatively correlated with number of spikes/m2, indicating compensation effects. Nitrogen applications at Z-30 were also most effective for increasing number of kernels/m2 while kernel weight responded only slightly to N. Mean kernel weight for all site-years revealed that none of the three years presented limiting conditions for grain filling. Cumulative probability curves for yields and yield components indicated that N fertilizer applied at Z-30 gave the best results in most situations but only when sufficient N was available at sowing to ensure crop establishment and initial tiller development. In contrast, the Z-30 treatment had the least impact on yield and yield components when no fertilizer was applied at sowing. Number of kernels/spike and number of kernels/m2 were the only two yield components with a clear association with grain yields. The research indicates that N fertilizer strategies for malting barley should ensure relatively small amounts of available N at sowing for crop establishment and initial tiller development. Additional N would then be applied at the end of tillering, the amount required depending on the crop and soil management systems used. © 1995. MenosABSTRACT.
Optimal strategies for using nitrogen fertilizer with malting barley (Hordeum vulgare L.) must aim to maximize yield while maintaining low N content in grain to preserve malting quality. Eleven field experiments were conducted during 1989-1991 with the objective of determining the impact of N fertilizer applied at different growth stages on crop growth, grain yield, and yield components of malting barley. Treatments included single applications of N fertilizer at sowing, at Zadoks growth stages Z-22 (midtillering) or Z-30 (end of tillering) and differing levels of N applied at each of these times. High rates of N applied early in the growing season stimulated tillering but many of these tillers did not produce spikes. An effect of N on spike number was evident only in comparisons of fertilized and unfertilized treatments through a positive correlation between number of spikes at maturity and the number of tillers at Z-30. Nitrogen fertilizer applied at Z-30 resulted in 30% to 100% increases in number of kernels/spike over unfertilized plots though number of kernels/spike was negatively correlated with number of spikes/m2, indicating compensation effects. Nitrogen applications at Z-30 were also most effective for increasing number of kernels/m2 while kernel weight responded only slightly to N. Mean kernel weight for all site-years revealed that none of the three years presented limiting conditions for grain filling. Cumulative probability curves for yields and yield... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Fertilizer; Malting barley; Nitrogen; Yield components. |
Thesagro : |
HORDEUM VULGARE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/037842909500034N/pdf
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Marc : |
LEADER 03072naa a2200241 a 4500 001 1060732 005 2020-01-31 008 1995 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0378-4290 024 7 $a10.1016/0378-4290(95)00034-N$2DOI 100 1 $aBAETHGEN, W.E. 245 $aNitrogen fertilizer effects on growth, grain yield, and yield components of malting barley.$h[electronic resource] 260 $c1995 500 $aArticle history: Received 28 January 1994 / Accepted 6 June 1995. 520 $aABSTRACT. Optimal strategies for using nitrogen fertilizer with malting barley (Hordeum vulgare L.) must aim to maximize yield while maintaining low N content in grain to preserve malting quality. Eleven field experiments were conducted during 1989-1991 with the objective of determining the impact of N fertilizer applied at different growth stages on crop growth, grain yield, and yield components of malting barley. Treatments included single applications of N fertilizer at sowing, at Zadoks growth stages Z-22 (midtillering) or Z-30 (end of tillering) and differing levels of N applied at each of these times. High rates of N applied early in the growing season stimulated tillering but many of these tillers did not produce spikes. An effect of N on spike number was evident only in comparisons of fertilized and unfertilized treatments through a positive correlation between number of spikes at maturity and the number of tillers at Z-30. Nitrogen fertilizer applied at Z-30 resulted in 30% to 100% increases in number of kernels/spike over unfertilized plots though number of kernels/spike was negatively correlated with number of spikes/m2, indicating compensation effects. Nitrogen applications at Z-30 were also most effective for increasing number of kernels/m2 while kernel weight responded only slightly to N. Mean kernel weight for all site-years revealed that none of the three years presented limiting conditions for grain filling. Cumulative probability curves for yields and yield components indicated that N fertilizer applied at Z-30 gave the best results in most situations but only when sufficient N was available at sowing to ensure crop establishment and initial tiller development. In contrast, the Z-30 treatment had the least impact on yield and yield components when no fertilizer was applied at sowing. Number of kernels/spike and number of kernels/m2 were the only two yield components with a clear association with grain yields. The research indicates that N fertilizer strategies for malting barley should ensure relatively small amounts of available N at sowing for crop establishment and initial tiller development. Additional N would then be applied at the end of tillering, the amount required depending on the crop and soil management systems used. © 1995. 650 $aHORDEUM VULGARE 653 $aFertilizer 653 $aMalting barley 653 $aNitrogen 653 $aYield components 700 1 $aCHRISTIANSON, C.B. 700 1 $aGARCIA, A. 773 $tField Crops Research, October 1995, Volume 43, Issue 2-3, Pages 87-99.
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